Coin Master – Vegyél coint és fuss a pénzed után

Hol is kezdjem? Talán a legelején. Ugye, mi sem vagyunk elég körültekintőek, hogy hol és mikor használjuk a bankkártyánkat. 

A történet legeleje még 2021 augusztusában kezdődött, ahol rátaláltunk a MoneyWell applikációra, amely be is hozta az ígért összegeket, ahogy a Sikersztori cikkünkben is írtuk.

Párom itt találta meg a Coin Master nevű játékot, amelyre igen rágfüggöt, hiszen lekötötte, és ez hozta a legnagyobb kredit / perc értéket. El is játszott vele, egészen 2022 novemberig, amikor úgy döntött, hogy kreditet vásárol.

Nem kellett volna.

A Google fiókjába társítva volt a bankkártyája és a mobilegyenlegre történő vásárlás is. Ekkor vettük észre a gyanús SMS-t, hogy valaki megpróbált vásárolni a bankkártyánkkal. Ezt jeleztük a Bank felé, tiltottuk a bankkártyát.

Egy bizonyos Fas2Pay próbált pénzt leemelni a kártyáról, természetesen sikertelenül az alábbi dátumokban, összegekkel sorolva. 

2022. november 23. 16:13: InstantPay, UA, KYIV, €8,68, SIKERTELEN
2022. december 12. 18:11: 
Fast2Pay, UA, KYIV, €8,68, SIKERTELEN

 

Ekkor távolítottuk el a kártyát a Google Play szolgáltatásból, de a Mobilszámla fent maradt.

Ekkor a „kedves Ukrán barátaink” nem álltak le. Folytatták a terhelést mobilegyenlegre, amit egyszer sikerült is nekik, azután azonnal eltávolítottuk ezt a fizetési módot is.


Nézzük, mit tudunk

Mindkét oldal egyazon cég tulajdonában van, akikkel a Coin Master játékot fejlesztő cég, a MoonActive is szerződésben áll. 

Viszont van egy nagy kérdés. Ha a Google Play szolgáltatásban „biztonságos” a fizetés, akkor hogyan jutott a fejlesztő birtokába a kártya adatai, illetve a mobilegyenlegre vonatkozó adatok.

Óvintézkedések a jövőre nézve

Mi tanultunk a saját hibáinkból, és létrehoztunk a bankfiókban egy virtuális kártyát, amelyre mindig annyi pénzt utalunk át, amennyit online vásárlásra szeretnénk elkölteni. Ez a legtöbb banknál díjmentes szolgáltatásként igénybe vehető, de előfordul, hogy minimális díjat felszámolnak érte.

Javasoljuk, hogy ha Te is szeretsz online játékokra pénzt költeni, akkor járj el Te is így. A főkártyára pedig ne felejts el 2 faktoros hitelesítést beállítani, illetve ha ismeretlen helyről találsz (akár sikeres, akár sikertelen) kimenő pénzmozgást, a kártyád haladéktalanul tiltasd le!


Mi a tanulság?

Soha, de soha ne add meg a főkártya adataid olyan helyen, amelyben nem bízol meg.

Amennyiben nem tudsz ilyet létrehozni, akkor javasoljuk a Revolut használatát.


Címkék: , , , , , ,